Aandacht voor metabole ziekten op zeldzameziektendag (laatste dag februari)

Naar schatting 660.000 tot 880.000 Belgen lijden aan een zeldzame ziekte. Op Internationale Dag van de Zeldzame Ziekten, de laatste dag van februari, worden weinig voorkomende aandoeningen en hun patiënten extra onder de aandacht gebracht. Geen betere dag dan vandaag voor vzw Steunfonds Metabole Ziekten om hun gloednieuwe website te lanceren. Een nieuwe webstek om zowel patiënten, hun omgeving als het grote publiek te sensibiliseren over de impact van stofwisselingsziektes.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Wat zijn metabole ziekten?

Bij een metabole ziekte, ook gekend als stofwisselingsziekte, zorgt een tekort aan een specifiek enzym of een niet goed werkend enzym voor een ontregeling in de menselijke cellen. Daardoor kan een teveel van of net een tekort aan een bepaalde stof optreden.

Zo heeft Marcel (4) een aandoening waarbij hij plotse levensbedreigende aanvallen van spierafbraak doet. Lore (8) en Broes (10) leken tot op de leeftijd van vijf jaar dan weer kerngezond, nu blijken ze allebei een aftakelende hersenaandoening te hebben. En Camille (15) maakt een toxische stof aan die haar hersenen aantast als ze het verkeerde voedsel eet.

Complexe behandeling

In totaal bestaan er zo’n 1.300 varianten van stofwisselingsziekten, elk met verschillende symptomen, prognoses en behandelingen. Elke metabole ziekte is op zichzelf al zeldzaam, en voor het publiek, artsen en beleidsmakers heel onbekend. De zeldzaamheid van metabole aandoeningen maken de diagnose en behandeling complex en duur, vaak zonder terugbetaling.

Daardoor blijven metabole aandoeningen ondergediagnostiseerd en onderbehandeld. Patiënten en ouders stuiten bovendien vaak op onbegrip, wat het voor ouders vaak moeilijk maakt om uit leggen wat er nu exact met hun kind mis is.

Max en de Metabooltjes

Vzw Steunfonds Metabole Ziekten probeert daarom het verschil te maken en de gezichten achter deze zeldzame ziekten zichtbaar te maken. Vandaag lanceert het steunfonds dan ook de nieuwe website www.steunfondsmetaboleziekten.be om de complexe materie over de aandoening bevattelijk maken. Zowel voor kinderen met een zeldzame stofwisselingsziekte, hun familie en omgeving, als voor het grote publiek.

Een mooi voorbeeld daarvan is Het Grote Boek van Max en de Metabooltjes. Op kindermaat vertellen dr. Trix en zijn team over de stofwisselingsziekte phenylketonurie, kortweg PKU. Aan de hand van gedichten, tekeningen en lijstjes legt dit grote kinderboek (125 p.) uit wat patiëntjes over hun aandoening kunnen vertellen aan vrienden en familie. Waarom ze een dieet moeten volgen en welke invloed de ziekte heeft op hun dagelijks leven. Via de nieuwe website www.steunfondsmetaboleziekten.be kan je het boek bestellen en zo ook het Steunfonds Metabole Ziekten steunen.

Over Steunfonds Metabole Ziekten

Het steunfonds werd in 2013 opgericht als initiatief van het Centrum voor Erfelijke Metabole Aandoeningen (CEMA) Gent. De voornaamste doelstellingen van de vzw is het onder de aandacht brengen van metabole ziekten bij het brede publiek, en ondersteuning bieden aan patiënten en hun omgeving. Door middel van bijscholingen, informatiebrochures en het organiseren van lotgenotencontact. De vzw financiert ook onderzoek naar diagnose, behandeling en levenskwaliteit van metabole patiënten.

Download dit persbericht in pdf vorm

We gebruiken cookies voor een betere ervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie